Eladó lakóház Pápán!

SÜRGŐSEN ELADÓ!


a ház elhelyezkedése

Az eladó épület Pápán, a Rohonczi utca 5. szám alatt, egy csendes belvárosi zsákutcában található.

az épület általános ismertetése

A lakóépület az 1970-es években épült, építési módja "hagyományos szerkezetű". Az épületet később az udvar felé bővítették. Ez a bővítés plusz lakóhelyiséget jelentett, valamint kazánház és tároló melléképületet, illetve különálló garázsépületet. Mindegyik falazata tégla.

Az ingatlan összközműves, tehát villany, földgáz, ivóvíz és szennyvíz közművekkel ellátott.

lakás

A lakás helyiségei: 2 szoba, 1 konyha, 1 kamra, 1 fürdőszoba, 1 előszoba, 1 WC, 1 közlekedő

A lakás összes alapterülete: 89 m2

melléképületek a lakóházzal egybeépítve

A lakórész felől közvetlenül megközelíthető a kazánház, amelynek az udvar felé is van ajtaja. A kazánház folytatásában egy tároló található.

A kazánház alapterülete: 12 m2

A tároló alapterülete: 10 m2

garázs

Az udvaron található külön épületben a nagy méretű, kényelmesen használható garázs. Mérete: 6 x 6 m.

A garázs alapterülete: 36 m2

udvar, kert

A lakóépület, melléképület és a különálló garázsépület között udvar van, ami jelenleg elsősorban az épületrészek közötti közlekedést szolgálja.

Az említett épületek mögötti zöldfelület tökéletes lehetőséget nyújt akár kert létesítésére, akár parkosításra.

A telek elhelyezkedése ideális abból a szempontból, hogy a városban a központi elhelyezkedése miatt mindenhez közel fekszik, viszont az utcában a zsákutca jellege miatt nincs átmenő forgalom. A forgalmasabb főutak egy-két utcával odébb húzódnak, így a város zajától teljesen elszigetelt jellege tökéletes a pihenésre.

A parkosítható kertrész alapterülete: 336 m2

A telek teljes alapterülete: 669 m2

lehetőségek

A képek között található egy terv, amely bemutat egy átépítési lehetőséget, ami által a jelenleginél sokkal jobb, a mai igényeknek tökéletesen megfelelő alaprajzi elrendezés jön létre.

Ezzel az átépítéssel a következő helyiségek lennének az épületben:

 • előszoba - amely diszkréten elválasztja a WC-t a lakás más területeitől
 • konyha-étkező-nappali - korunk központi térhármasa, ami elengedhetetlen a közös családi élethez
 • három hálószoba
 • fürdőszoba
 • a padlásfeljáró alatt kis háztartási helyiség, kamra

Az átalakítás után a konyha-étkező-nappalinak közvetlen kapcsolata van az udvarral, így a nyáresti vacsorák a szabad égalatt is elkölthetők.

Az ingatlan annak számára lehet érdekes, aki:

 • Saját házat szeretne saját udvarral a belvárosban!
 • Pont akkora zöldfelületi flórát és faunát szeretne maga körül, amelynek gondozása még nem kötelezettség, hanem szórakozás és kellemes időtöltés! A kis udvar rendben tartása nem emészti fel a teljes szabadidejét!
 • Nem akar zsákbamacskát venni "1"! Itt a szomszéd telkeket már beépítették, a szomszédok ismertek, a környezet stabil, nincs meglepetés!
 • Nem akar zsákbamacskát venni "2"! A ház felújításra érett. Az új tulajdonos az épületet úgy újíthatja fel magának és a családjának, ahogyan szeretné! A saját igényei szerint válaszhatja meg és formálhatja a az otthonának minden részletét a konnektorok színétől kezdve a radiátorok típusán kersztül a burkolatok anyagáig!
 • Az új tulajdonos okosan, az anyagi erőforrásait észszerűen felhasználva képes a felújítást levezényelni, hogy a végeredmény a hőn vágyott otthon legtökéletesebb megvalósulása legyen!
ár

Az épület magántulajdonban van és a tulajdonos által közvetlenül eladó!

Az épület irányára: 9.890.000.-Ft
Az épületek összes nettó alapterületével számolva: 72.189.-Ft/m2

kapcsolat
Almási Andrea +36 20/494-5311

Várom megtisztelő érdeklődését, hívását!

az épületfelújításokról általában

Házfelújítás - helyesen!

Az ingatlan annak számára lehet érdekes, aki:

Nem mindenki épít új épületet. Sokan vásárolnak meglévő családi házat, ami életkora akár több évtizedes is lehet. Az új tulajdonosok a vásárlás után részben, vagy egészben felújítják az épületet, de lehet, hogy csak belül kifestik, mert "úgy is jó". Természetesen a felújítás után évtizedekig nem is szeretnének újra hozzányúlni az otthonukhoz.

Nézzük meg, hogy egy '70-'80-'90-es években épült, tehát most kb. 30-50 éves épület milyen állapotban lehet napjainkban! Vegyük figyelembe azt, hogy az ilyen házak építésekor még a "kaláka" építési mód szocialista minőségű szakszerűsége volt a mérvadó, tehát nem szabad csodálkozni azon, ha bizonyos épületszerkezetek nem úgy vannak, ahogyan várnánk! Az alaprajzi elrendezésről nem is beszélve!

Falak: Vagy kisméretű téglából készültek, vagy alacsonyabb hőszigetelő képességű üreges téglából. A falvastagság 30, illetve 38 cm általában. Ezeknek a falaknak vízszigetelésük vagy van, vagy nincs. Pótlásának több fajta módja van, ha nagyon szükséges, de vannak alternatív megoldások is, amik viszont szakértelmet igényelnek!

Födémek: A legtöbb födém vasbeton gerendás beton béléstestes födém, amely tartalmaz egy felbeton réteget is (jó esetben). Előfordulnak még fa gerendás födémek is alul stukatúr mennyezettel, felülről deszka borítással is. Az említett födémek hőszigetelő képessége csapnivalóan rossz, manapság nem felel meg.

Hőszigetelés: Szinte minden esetben hőszigetelés nélküliek az épületek. Az építésük idejében még abszolút nem volt divat a falak külső hőszigetelése, de sok esetben még a téglánál sokkal kedvezőtlenebb hővezető képességű vasbeton koszorúk és nyílásáthidalók sem rendelkeznek kiegészítő hőszigeteléssel. Ezek a falszerkezetek nem felelnek meg a mai kor energetikai követelményeinek, amit a téli fűtésszámla feketén-fehéren jelez is!

Gépészeti rendszerek:

 • Villany: Jellemzően alumínium vezetékkel szerelt hálózat, sodrott kötésekkel, sok esetben védőföldelés nélkül. Az akkori fogyasztói igényekhez mérten kis teljesítménnyel és kevés csatlakozási lehetőséggel (konnektorral). Anyagi és erkölcsi avulás. Csere!
 • Villany: Víz: Acél, vagy ólom csövek. Ezekről csak annyit, hogy ma egyiket sem használják! Nagyon valószínű, hogy már cserére érett a hálózat, nem beszélve a csatlakoztatási lehetőségekről a csapokhoz, a mosó- és a mosogatógéphez. Csere!
 • Szennyvíz: Adott esetben az anyaguk öregedése, bizonyos süllyedések, illetve új csatlakozások létesítése miatt az épületen belül a csövek cserére érettek lehetnek.
 • Fűtés: A legtöbb épületben a következő fűtési módok lelhetők fel: parapetes fali gázkonvektorok; gravitációs rendszerű gáz-, vagy fa-, illetve vegyes tüzelésű, vas radiátoros fűtésrendszer; helyiségenként egyedi fűtésű kályhák; villamos hőtárolós kályhák; stb. Kijelenthetem, hogy mindegyik fűtési mód elavultnak tekinthető! Csere!
 • Gázhálózat: A gáz hálózathoz akkor szükséges hozzányúlni, ha megváltoznak a fogyasztók: eltűnnek a parapetes konvektorok, lesz egy új, korszerű kondenzációs gázkazán a legelőnyösebb helyre telepítve, stb. Tehát valószínűleg hozzá kell nyúlni.

Burkolatok: Általánosan megállapítható, hogy egy épület burkolatai idővel elhasználódnak. Legyen az padló, vagy falburkolat, parketta, járólap, csempe, lambéria, vagy festés-mázolás. Egy eladó épületnél a "lelakottság" állapota a legjellemzőbb, ilyen környezetbe senki sem szívesen költözne be. Nézzük azonban a speciális helyzeteket!

 • Padlóburkolat: A padlóburkolatok alatt nincs hőszigetelés! Ez abban az időben nem volt divat. A padlószerkezeten keresztül a "gyönyörű szép" terméskő, illetve beton lábazat segítségével rengeteg hő távozik a fűtött lakásból. Ráadásul a padló így hideg is a lábunknak.
 • Falburkolat: A hideg falakra akasztott faliszőnyeg csak látszati megoldás a hőszigetelés problémájára! A szőnyeg helyének nyoma a falon érdekes jelzés a problémákra! A hiányzó, vagy hiányos hőszigetelés miatti penészesedés is árulkodó jel!

Nyílászárók: Ha nem az utóbbi 10 évben lettek kicserélve az épület nyílászárói, illetve még az eredetiek találhatók meg, akkor biztosan nem felelnek meg a mai igényeknek!

Alaprajzi elrendezés, térszervezés: Az évtizedekkel ezelőtti korszellem és életmód miatt az épületek alaprajzi kialakítása nem felel meg a mai igényeknek. Ezekből az épületekből legtöbbször hiányzik az a nagyméretű helyiség, amit manapság "amerikai konyhának" hívunk, tehát a család közös életének helyszínéül szolgáló nappali-étkező-konyha egység. Van egy-két olyan szoba, amelyek hálószobának nagyok, nappalinak kicsik. Lakni lehet az ilyen házakban is, de "élni" nem megfelelőek ebben a formában.

A felújítás mértéke

Először feketén-fehéren az építési megoldások!

Falak: A válaszfalakhoz akkor kell hozzányúlni, amikor megszüntetjük, vagy felépítünk egy újat. Az új válaszfal lehet égetett kerámia válaszfal téglától kezdve a gázszilikát falazóelemen keresztül a gipszkartonig bármiből.

A vastagabb, úgynevezett "tartófalakban" lehetséges nyílásokat készíteni áthidalók behelyezésével, ami által addig különálló tereket, helyiségeket nyithatunk egybe. Ezen a módon lehetséges új ablakok és ajtók létesítése is. (Ezek a tevékenységek építési engedélykötelesek!)

A vízszigetelésnek pótlásának több fajta módja van, ha nagyon szükséges, de vannak alternatív megoldások is, amik viszont szakértelmet igényelnek!

Födémek: A födémeket is "kötelező" hőszigetelni! A legjobb megoldás a padlás padlóján elhelyezett hőszigetelés, amit meg lehet oldani üzemszerűen nem járható és járható kivitelben is.

Hőszigetelés: A jelenlegi energetikai követelmények, de leginkább a saját pénztárcánk miatt tulajdonképpen "kötelező" a falakat külső hőszigeteléssel ellátni! Ez készülhet polisztirolból, ásvány-, illetve kőzetgyapotból, grafitos polisztirol hőszigetelő anyagból, stb. Nagyon fontos a hőszigetelést hőhíd-mentesre, "felület-folytonosra", elkészíteni, tehát a lábazat aljától kezdve a padlás hőszigeteléséig kell vezetni! A homlokzat kiálló részeit, mint pl. a párkányok, körül kell hőszigetelni, vagy le kell verni a szigetelés felrakása előtt! Célszerű az új nyílászárókat nem a fal közepére, hanem a külső falsíkra igazítani! Így elkerülhető a káva hőhídja. A hőszigetelés vastagsága min. 10 cm legyen!

Gépészeti rendszerek:

 • Villany: Új, réz vezetékből szerelt hálózatot kell létrehozni védőföldeléssel! A fogyasztói igényeknek megfelelő teljesítménnyel és csatlakozási lehetőséggel (konnektorral).
 • Víz: Korszerű anyagból készült csőrendszert kell építeni megfelelő számú csatlakoztatási lehetőséggel!
 • Szennyvíz: Adott esetben az anyaguk öregedése, bizonyos süllyedések, illetve új csatlakozások létesítése miatt az épületen belül a csövek cserére érettek lehetnek.
 • Fűtés: Manapság számos variáció létezik a korszerű fűtési mód létrehozására. Ez tartalmaz egy jó hatékonyságú tüzelőberendezést, egy megfelelően kiépített vezetékrendszert, jó hatásfokú hőleadókat és egy szabályzórendszert. A fűtés energiaigénye a hőszigetelés után kisebb lesz, mint a felújítás előtti épületé volt, ezért adott esetben kisebbek lesznek a radiátorok, a csőrendszer a padlóban elrejthető, illetve kisebb teljesítményű, kondenzációs gázkazán szükséges, ami a háztartási melegvizet is elő tudja állítani.
 • Gázhálózat: A gázhálózathoz akkor szükséges hozzányúlni, ha megváltoznak a fogyasztók: eltűnnek a parapetes konvektorok, lesz egy új, korszerű kondenzációs gázkazán a legelőnyösebb helyre telepítve, stb. Tehát valószínűleg hozzá kell nyúlni.

Burkolatok: Egy épület teljes élettartama alatt a burkolatokat többször is fel kell újítani részben, vagy egészben! Jelen esetben a padlóburkolatok alá hőszigetelést kell készíteni, ami valószínűleg az aljzatok felbontásával is jár! Ezek alapján mindenképpen új padlóburkolat szükséges! A burkolatok kiválasztásában manapság az ízlés szerinti igény és a pénztárca lehetőségei számítanak.

Nyílászárók: Mindenképpen érdemes korszerű, két vagy három rétegű üvegezéssel ellátott nyílászárókra cserélni a régieket! Az új ablakok "U" értéke alacsonyabb legyen, mint 1,15 W/m2K!

Alaprajzi elrendezés, térszervezés: A mai igényekhez lehet és érdemes hozzáigazítani az épület alaprajzi kialakítását is! Még nem volt olyan tervezési munkám, ahol ne tudtam volna megoldani a család közös életének helyszínéül szolgáló nappali-étkező-konyha egységet, bármilyen előnytelen is volt az épület addigi alaprajzi kialakítása. Mindezek mellett szükség lehet a jelenleginél több, megfelelő méretű hálószobára. A legtöbb esetben a fürdőszobain kívüli különálló WC-re is alapszükséglet.

Kalandra fel!

kérjen információt !

kattintson ide!

átépítési lehetőség

jelenlegi állapot

építészetbarátaink
Minden jog fenntartva! © pizsama 2013